Aparitia monedei euro

Inca din anul 1992 au inceput pregatirile pentru noua moneda care, pe atunci, nu avea nici macar un nume. Nu se stiau prea multe lucruri si nu erau in discutie prea multe idei. Asta pana in 1996, cand Institutul Monetar European a ajutat la stabilirea permanenta a infatisarii grafice a bancnotelor.

Desi creata efectiv la inceputul anului 1999, euro a fost timp de trei ani o moneda folosita in mare parte de pietele financiare si de banci, devenind foarte folosita de catre majoritatea oamenilor abia la inceputul anului 2002. In acel moment a inceput etapa de introducere a euro, atat ca bancnote cat si ca monede, ajungand in zilele noastre sa fie o realitate cu care ne confruntam foarte des si cu care avem de-a face la aproape orice pas.

Pe piata de specialitate, si nu numai, introducerea euro a reprezentat un adevarat moment istoric, ce a presupus un timp indelungat de numeroase planificari si pregatiri in cel mai mic detaliu.

Numeroase banci centrale, printre care si Banca Centrala Europeana, o multitudine de magazine, angajati din multe domenii diverse, guverne din statele membre ale zonei de folosire a monedei euro si multi altii au avut de infruntat numeroase riscuri si provocari in acele momente de inceput.

Cu cateva luni inainte de ianuarie 2002 a inceput procesul de alimentare a tuturor magazinelor si bancilor, timp in care numeroase automate de numerar au suferit modificari. Pe langa toate aceste schimbari suferite de aparatele pline cu bani, oamenii au constituit poate factorul cel mai supus schimbarii, mai ales ca ei trebuiau sa se familiarizeze cu noua moneda si cu aspectul grafic al acesteia.

Tot acest proces a fost indelung mediatizat, fiind distribuit atat prin intermediul reclamelor TV cat si a celor din presa scrisa si online, un rol major jucandu-l campania de informare euro 2002, pusa la punct de Banca Centrala Europeana si celelalte 12 banci centrale aderente la zona euro.